Co přinesl 5. týden 2023

04.02.2023 20:13

Vážení myslivci našich spolků Čech, Moravy i Slezska, srdečně Vás zdravím !

1. Boj za zlepšení postavení MS v LČR

Vážení přátelé,
  • události týdne navazují na zprávu o rozhodnutí LČR,s.p. převzít do své režie 106 dosud pronajímaných honiteb, mezi kterým je honitba  Dražov, LS Toužim,  našeho členského spolku Svatý Hubert Pila a honitba LČR Prakšice , LS Luhačovice, dosud v nájmu pana Jiřího Jehličky z Bystřice pod Lopeníkem. 
  • Jak nám sdělil pan Ing. Červenka, minulou středu jednala Myslivecká rada ČMMJ,z.s., ve které zastupuje Karlovarský kraj. 
  • Spolu se zástupcem Plzeňského kraje upozornili na uvedený krok Lesočechů.
  • Přestože ostatní členové Rady o této problematice jednat nechtěli, předseda ČMMJ Ing. Janota poté snad i díky dotazům členské základny požádal dopisy generálního ředitele LČR Ing. Šafaříka, Ph.D. (v příloze) o:
  1. Pomoc ve věci nárůstu nájemného díky inflaci, ve které mj. lituje, že není možné jednat o smluvních podmínkách nájemních smluv. Inflace se projevuje pouze v nákladech, zatímco výkupní ceny zvěřiny spíše klesají. Rovněž připomíná, že na rozdíl od všech odvětví, myslivost neměla v době kovidové pandemie žádnou finanční podporu od státu. LČR - dopis vedení.pdf (45172)
  2. Zveřejnění konkrétních kritérií, na jejichž základě proběhl výběr honiteb pro převzetí do vlastní režie. Ukončení pronájmů bylo sice avizováno, ale seznam byl zveřejněn poměrně nečekaně, navíc v době, kdy je do připravované novely ZOM na doporučení ombudsmana zapracováván paragraf o podpoře spolkové myslivosti. Poznámka: Tady musel vzít i předseda ČMMJ na vědomí naše úsilí. Pan Ing. Červenka rozeslal ombudsmanovy zprávy všem členům Rady a poslanci Bendlovi. Ohledně  podpory spolkové myslivosti  v ZOM  se zatím neradujme . Výběrko bude probíhat postaru....Pan Janota dále správně upozorňuje na důsledky ukončení pronájmů. Řada MS se rozpadne, navýší se ceny pronájmů ostatních honiteb. Toto navýšení nahraje soukromým zájemcům, které nemají problém spolky přeplatit. Za tato slova jistě zaslouží  dík. Připomínáže  jsou někteří dosavadní nájemci dotčených honiteb přesvědčeni , že hospodařili bez větších problémů a v jimi užívaných honitbách nedocházelo k nadměrným škodám. Řekl bych, že většina spolků oprávněně. LČR - generálnímu řediteli - pronájmy honiteb.pdf (42020)
 
Co dodat: Je jistě dobré, že se majoritní myslivecká organizace konečně začala věnovat osudu MS v LČR. Bohužel se před mnohými léty zbavila svého hospodářského zázemí a stala se do značné míry závislá na příspěvcích jak od Ministerstva, tak od svého generálního partnera. Tyto skutečnosti jí na vyjednávací síle nepřidávají...
 
Pan Ing. Krajsa z Pily v podělí  informoval o konání porady lesních správců o myslivosti v budoucích režijkách.
Podrobnosti zatím neznáme.
O vývoji situace jsem informoval paní Balaštíkovou. Případné další žadatele o interpelace ministra Nekuly jsem požádal o součinnost s paní poslankyní. 
Děkuji panu Ing. Červenkovi a také panu Kočárkovi, který působí na OMSy.
 
2. Z Jiných zdrojů
Silvarium.cz 
Přináší rozhovor šéfredaktora Světa myslivosti s novým generálním Lesů. Nic nového.
Poznámka: Každého, kdo zná stav naších státních lesů po třicetiletém hospodaření musí ta velkopanskost dopálit !
Myslivost.cz
Informuje o změně podmínek ochrany před AMP ve Frýdlantském výběžku.
 
Dnešní zprávy končím s mírným optimismem oživení v myslivecké veřejnosti.
"Spolkové myslivosti v LČR zdar!"
Váš 
J.Zibner
předseda